Fersknen, den friske!

Ferskenen er udelukkende en sommerfrugt, den er kølig, saftig of fuld af aroma. I nogle  orientalske traditioner opfattes den at være frugten af uskyldighed og udødelighed. Ferskenen er også ideal for dem, som passer på deres kost, da den indeholder kun få kalorier men en stor mængde af vitaminer. Det er også bemærkelsesværdigt at ferskentræeet er det mest dyrkede træ i hele verden efter æbletræet. Den bedste periode for at spis ferskner er når de er modne, dvs. fra medio juni indtil slutningen af september. Man kan spise dem friske eller man kan også lave marmelade, kager, frugtgrød, sorbet og saft, fordi ferskner har en lækker, sød smag, en særlig aroma og en ”livlig” farve.

Lav en hurtig
ferksenmarmelade!!!

Ingredienser
• 1200 gr. ferskner uden deres skind
• 900 gr. sukker
• Saft af en appelsin
• Få dråber af en citron

Tilberedels

1) Bland fersknerne i en foodprocessor og mal dem indtil de bliver til små stykker.

2) Læg fersknerne, sukker og appelsinsaft i en gryde.

3) Sæt stærk varme under gryden indtil blandingen koges. Lad blandingen simre i svag varme i ca. 20 minutter (test den med den lille tallerken) under omrøring.

4) Til sidst tilsæt citronsdråber. Når marmeladen er afkølet, hældes den op til et glass og så til køleskabet

Appelsin!

Børn- og voksnes yndlingsfrugt spises på alle mulige måder. Den kan spises som frugt eller i frugtsalat. Man kan også pressen den og nyde den som saft. Når det drejer sig om madlavning, kan man lave mange desserter (ske-store sød, kager, sorbet, cremer, appelsintærte, likør osv.). Med appelsinskallet og appelsinsaft kan man give ekstra aroma til mad og dessert. Man kan prøve at tilføje appelsinsaft til vinaigrette til salat. På den samme måde kan man tilføje revet appelsinskal eller appelsinsaft til ovnbagte kartofler, til ovnbagte kylling med citron og svinegryde. Appelsinerne passer rigtigt godt til bælgfrugter såsom kikærter (som man gør på Kreta), så smagen bliver mere spændende. Appelsinerne kan også være en god ingrediens til fiskeretter. Uanset hvad er appelsinerne en gave fra naturen, og alle kan spise dem som de vil, og kan nyde deres enestående ingredienser. 
 Appelsinerne kan holde længe. Man kan opbevare dem i stuetemperatur eller i køleskabet op til to uger. Appelsinsaft og revet appelsinskal opbevares i fryseren.

Appelsinkage

Indgredienser
• 250 ml solsikkeolie/frø olie eller 250 gr margarine
• 1 1/2 kopper sukker
• 4 æg, revet appelsinskal fra 2 appelsiner, 2 vanilier
• 2 bægre yoghurt (400 gr i alt)
• appelsinsaft af 2 appelsiner
• 500 γρ mel, 1 lille ske bagepulver

Tilberedelse
1. Pisk olie/margarine og sukker med en elpisker indtil det bliver luftigt (man skal være lidt tålmodelig- det tager lidt tid).
2. Tilsæt et æg ad gangen og fortsæt med piskejobbet.
3. Bland bagepulveret og saften sammen og tilsæt det i dejen.
4. Tilsæt yoghurt, revet appelsinskal og vanilier og fortsæt med at piske.
5. Til sidt tilsæt langsomt mel og pisk dejen i 4 minutter.
6. Smør en kageform ind i noget smør (man behøver ikke hvis man har et stykke bagepapir.
7. Bag den i ca. 50 minutter i ved 180 grader på varmluft.